Video van NPO 3 – Rijd je beter auto na het spelen van racegames?
Binnen autosport is het gebruik van race-simulatoren al heel normaal en ook rijscholen erkennen steeds vaker het nut van rij-simulatoren, virtual reality en/ of gaming. Hoe wij hierover denken kun je hier horen, lezen en zien.
In een juiste wisselwerking met de gevestigde opleidingsmethodieken kan de moderne bestuurder al gewoon getraind worden zonder een onbehoorlijke hoeveelheid schadelijke uitstoot, autokosten of mobiliteitsbeperkingen.
Natuurlijk kunnen dergelijke technieken niet het werkelijke gevoel of inzicht vervangen maar met de juiste uitleg bij een game en/ of het moment waarop race- of rij-simulatoren worden ingezet kan er veel bereikt worden met elkaar.
Wij zijn groot voorstander van deze ontwikkelingen en denkend vanuit de RBWE zien we graag cursisten komen die middels simulatoren, gaming of virtual reality al een basis hebben ontwikkeld. Veelal is er al een basis kijkstructuur en een algemene gevaarherkenning ontwikkeld. Ook zijn cursisten door de simulator getoetst in het herkennen en toepassen van de verkeersregels. Het levert dus een zeer nuttige bijdrage voordat de eerste meters in het echte verkeer worden gedaan.
Voor wie is het nuttig?
- Mensen die gewoon een moderne rijopleiding ambiëren
- Mensen die iets meer moeite hebben met leren
- Mensen die opzien tegen de eerste rijlessen
- Mensen die alles uit hun rijtalent willen halen
Zelfs jongeren die moeilijk zijn te motiveren zullen veel nut ervaren van een aantal simulator rijlessen. Ook de typische cursist die te gemakkelijk denken over het leren autorijden kunnen zonder dure rijlessen in het verkeer eerst wennen aan de juiste gedragingen tussen het kwetsbare verkeer. Een simulator rijles kan veelal één-op-één (zonder instructeur) gedaan worden dus bravoure en andere emoties bij jong volwassenen hebben geen invloed. Na voldoende foutjes en waarschuwingen door de simulator wordt alles vanzelf een stuk relaxter en ontstaat er een basis voor de rijopleiding op de openbare weg.
Ofwel, in welke vorm, leeftijd of een andere bijzonderheid is het zeer raadzaam om een aantal rijlessen te volgen op een simulator of deel te nemen aan virtual reality en gaming technieken. Het beperkt de onveiligheid op de weg, de instructeur wordt hierdoor beter beschermd en het maakt deel uit van een toekomst gerichte rijopleiding. Natuurlijk zijn er ook wanklanken maar, deze zijn met de juiste wil en motivatie eenvoudig weg te nemen. En het feit blijft, dat er uiteindelijk toch écht rijervaring moet worden opgedaan in het echte verkeer. Dus, idealiter horen virtuele trainingen bij een moderne rijopleiding.
Idealiter stapt de cursist daarna in voor een aantal intensieve rijvaardigheidstrainingen zonder de aanwezigheid van het verkeer. Daarmee is er toch wel een serieus goede basis gelegd voor een compacte rijopleiding op de openbare weg. Instructeurs kunnen zodoende veel beter hun verkeersinzicht overbrengen op de cursist in plaats van dat ze zich moeten inhouden omdat de cursist nog onvoldoende weet van een bepaalde rijtaak. Na
Kortom, wij zijn fan omdat we beseffen dat een goede integratie van dit soort ontwikkelingen bepaald wordt door de nieuwe generaties bestuurders, zoals Sam.