RBWE 2

BIJZONDEREVERRICHTINGEN

BIJZONDEREVERRICHT-INGEN

Voor cursisten met of zonder rijbewijs

Cursus boeken

Bijzondere verrichtingen & schadepreventie cursus

In deze compleet verzorgde cursusdag gaan we je helpen om die handigheid te ontwikkelen die jij graag wilt hebben tijdens de uitvoering van een bijzondere verrichting.

Deelnemen aan deze cursus kan als je veilig en zelfstandig kunt wegrijden, schakelen, sturen en stoppen. Hierdoor verloopt de dag efficient want onder begeleiding van een groepsinstructeur worden alle bijzondere verrichtingen getraind in een speciaal hiervoor ingericht oefenparcours voorzien van allerlei handige schadepreventie technieken.

Verwacht een gezellige dag met cursisten van verschillende rijscholen en particuliere inschrijvingen uit heel Nederland. Cursisten van alle leeftijden mogen meedoen en dat maakt deze dagen vaak extra grappig en leerzaam. Er wordt gereden met de cursusauto’s van de RBWE maar als je extra handigheid wilt ontwikkelen met je eigen auto, dan mag dat ook.

Trainingsonderdelen

 • Stuur vaardigheid verder trainen
 • Rijden met manoeuvreer snelheid
 • Kijkstructuur optimaliseren
 • Stopopdrachten + noodstops
 • Recht lijn en bocht achteruit
 • Fileparkeren voor- en achteruit
 • Voor- en achteruit in een vak parkeren
 • Omkeren met een halve draai
 • In 2, 3 of vaker steken

Prijs en info

 • Deze compleet verzorgde bijzondere verrichtingen cursus bedraagt € 275
 • De cursustijden zijn van 10:00 uur tot 15:30 uur

Inbegrepen

 • Lunchverzorging
 • Certificaat van deelname

Optioneel

 • Zelf meegenomen coach
 • Deelnemen in ‘eigen’ auto

Trainings onderdelen

Eenvoudige kruispunten

We beginnen de dag in ons kruispunten parcours. Hierin kunnen we zien of jij veilig kunt wegrijden, op- en terugschakelen, sturen en stoppen. Dat is namelijk het minimale aanvangsniveau voor deze bijzondere verrichtingen cursus. Ook kijken we of je kijkstructuur en het juiste moment van richting aangeven (nog) voldoen aan de meest wenselijke rijprocedure. Deelnemen kan zowel voor handgeschakelde, automatische of elektrische bestuurders.

Rechte lijn + bocht achteruit

Het CBR verwacht dat je minstens 20 meter in een rechte lijn achteruit kunt rijden. Wij maken er ruim 200 meter van inclusief verschillende bochten. Hierdoor ontwikkel jij veel meer handigheid die bij iedere bijzondere verrichting van pas zal komen: De voorbereiding, gebruik spiegels, het rijden met manoeuvreer snelheid en het zien van de juiste in- en terug stuur momenten.

Achteruit in een vak parkeren

Bij aankomst achteruit inparkeren zodat er bij het wegrijden meer overzicht is. Toch doen veel bestuurders het niet omdat het haaks parkeren erg onhandig en nogal schadegevoelig is. Een betere techniek is het zogenaamde ‘banaantje’. Deze manier van achteruit inparkeren is bekend binnen voortgezette rijopleidingen en allerlei schade preventie trainingen. En eindelijk begint deze techniek ook bekendheid te krijgen bij rijscholen. Ook steeds meer examinatoren van het CBR erkennen dat het ‘banaantje’ de beste techniek is. Om te slagen zullen we je beide technieken aanleren maar we hopen vooral dat je na het behalen van je rijbewijs jouw auto bij aankomst achteruit wilt inparkeren i.p.v. vooruit inparkeren, zodat je veiliger bent bij wegrijden.

Vooruit in een vak parkeren

Veel bestuurders vinden vooruit inparkeren de makkelijkste manier, of is gemakzuchtig een beter woord. Hoe dan ook; achteruit de weg oprijden één van de meest voorkomende schades en het is bijzonder ongeluk-gevoelig. Let op: Vaak moeten examenkandidaten bij terugkomst van het praktijkexamen bij het CBR vooruit inparkeren maar, dit betekend niet dat het CBR voorstander is van gevaarlijk achteruit moeten wegrijden.

Vooruit fileparkeren

Het voorwaarts langs de stoeprand fileparkeren is een bijzonder schadegevoelige manier van inparkeren. De banden, velgen of bumpers worden vaak geraakt en daarom oefenen wij het voorwaarts inparkeren langs speciale stoepranden die geen schades veroorzaken. We leren het je dus wel, maar we promoten deze manier van vooruit inparkeren liever niet.

Achteruit fileparkeren

Langs de rijbaan parkeren tussen een rij geparkeerde voertuigen is typisch zo’n bijzondere verrichting die veel bestuurders als lastig ervaren. Begrijpelijk want de specifieke in- en terugstuur momenten zijn vaak anders dan met de lesauto. Wij leren je daarom een universele handigheid en we geven je veel herhalingsplekken.

Keren d.m.v. steken

Wist jij dat het omkeren door middel van drie keer steken de langstdurende en meest schadegevoelige manier van omkeren is die er is. Toch vereist deze manier van omkeren een goede beheersing van de auto en dat maakt deze oefening onmisbaar binnen ons programma. Sommige bijzondere verrichtingen zijn we gewoon geen fan van, maar we leren het je wel.

Noodstops maken

Omdat niet iedere rijinstructeur de noodstop met zijn/ haar cursisten aandurft, de juiste uitleg hierbij kan ontbreken of omdat er nauwelijks veilige momenten zijn om de noodstop te kunnen uitvoeren in het verkeer; hebben we een gave noodstop oefening voor je klaarstaan. Onder begeleiding van onze rijvaardigheidstrainers mag jij een hoge snelheid noodstop maken. Hiermee hopen we dat jij goed zult remmen mocht het nodig zijn tijdens een rijles op de weg.

Deze cursus boeken?

Wil je deze cursus boeken? Of ben je benieuwd welke cursus bij jou past? Neem dan contact met ons op.

Cursus boeken