WRM 65 IBKI Erkende bijscholing

Verhoogde rijvaardigheid

Verhoogde rijvaardig- heid

Bijscholing voor rijinstructeurs Cat. B

Bijscholing boeken

Nieuw: Een verhoogde rijvaardigheidstraining voor rijinstructeurs op Raceway Venray

Een rijinstructeur is dagelijks onderweg en dankzij veel rijervaring worden kritische situaties meestal vroegtijdig herkent en erger voorkomen. Toch blijft het onderhouden en uitdagen van rijvaardigheid ook voor (ervaren) rijinstructeurs raadzaam.

Graag nodigen we je daarom uit op het autosportcircuit van Raceway Venray voor deze IBKI gecertificeerde verhoogde rijvaardigheidstraining. Verwacht een paar uitdagende oefeningen waarna het herkennen van de menselijke en technische (on)mogelijkheden weer bewuster dan ooit zullen verlopen.

Het resultaat uit dit soort belevingstrainingen is vaak een (nóg) betere woordkeuze en/ of een meer ontspannen coaching tijdens het lesgeven in specifieke weg- en weersomstandigheden.

Bijkomende voordelen
In deze bijscholing zit ook een stukje theorie verwerkt want, hoe beter instructeurs een vergelijkbare uitleg en/ of de professionele termen hanteren, des te beter dragen we met elkaar bij aan de verkeersveiligheid. Het komt tenslotte nog steeds voor dat rijinstructeurs technieken adviseren die inmiddels achterhaald zijn door de technologische vooruitgang, mede hierom is een regelmatige bijscholing een goed idee.

Trainingsonderdelen

 • Theorie WRM 65
 • Stuurvaardigheid trainen
 • Hoge snelheid noodstops
 • Onder- en overstuur oefenen
 • Beleef de uitdagende elandproef
 • De kijk, rem- en bochtentechnieken

Prijs, info en locatie

Reeds definitieve cursusdata 31 mei 2024

 • Deze bijscholing kost € 249 incl. BTW
 • Inclusief lunch, koffie, thee, frisdrank
 • Inclusief € 24 IBKI bijdrage
 • Goed voor 2 dagdelen
 • De tijden 08:30 uur tot 16:30 uur
 • Locatie: Circuit Raceway Venray
 • Deelnemen het liefst met eigen (les)auto

Inbegrepen

 • Veiligheidsbriefing
 • Certificaat van deelname
 • IBKI Administratiekosten

Optioneel

 • Gebruik RBWE huurauto
 • Gebruik circuitauto
 • Circuit rijden

Trainings onderdelen

Stuurvaardigheid perfectioneren

Van een rijinstructeur mag verwacht worden dat de stuur vaardigheid op een bovengemiddeld niveau wordt uitgevoerd. Maar rijinstructeurs zijn net als normale mensen ook gevoelig voor routines en dus is het raadzaam om de meest wenselijke stuurtechnieken af en toe eens op te frissen en/ of uit te dagen met de rijvaardigheidsoefening der rijvaardigheidsoefeningen, de slalom. En net zo vaak als leuk is en/ of er weer een stuur stijl is ontstaan waar iedere (kandidaat) bestuurder jaloers op wordt.

Hoge snelheid noodstops

Vaak vertrouwen rijinstructeurs op hun verkeersinzicht en weten ze kritische omstandigheden meestal goed te voorkomen. Toch weten we ook dat er tijdens rijopleidingen regelmatig nood-remmingen gedaan moeten worden. Daarom testen en trainen we graag eens jouw remvermogen en hoe goed jij in staat bent om tijdens zo’n hoge snelheid noodstop nog steeds de uitvlucht mogelijkheden te zien!

Onder- en overstuur

In de praktijk zien we dat het voorkomen van slippen slechts in beperkte mate wordt overgedragen op een leerling bestuurder. Zolang het niet sneeuwt zal het allemaal wel mee vallen is wat wij vaak horen. Terwijl bij het rijden op een nat of droog wegdek dezelfde antislip-fouten worden gemaakt en de macht over het stuur wordt verloren omdat de basis van het (anti) slippen nauwelijks bewust aanwezig lijkt te zijn in het rijtalent van een (jong) bestuurder. Ofwel beter delen we onze kennis en kunde van hoe onder- en overstuur te voorkomen het hele jaar door aan onze leerlingen want de fouten bij gladde wegen ontwikkelen zich voornamelijk in de periodes dat grip hebben als iets vanzelfsprekend wordt ervaren.

De officiële elandproef

De elandproef is een stabiliteitsproef voor personenauto’s en ontwikkeld in Scandinavië als vergelijking van een overstekende eland/ een plotselinge schrik-uitwijk-stuur manoeuvre door de bestuurder. Hoewel de moderne auto tot zo’n 60 km per uur redelijk stabiel kan blijven vereist het een alert en getraind bestuurder om niet in de slip te geraken en binnen de breedte-markeringen van de rijstrook/ rijbaan te blijven. Deze manoeuvre komt regelmatig voor omdat ervaren bestuurders en zo ook instructeurs en hun leerling bestuurders soms dicht achter elkaar rijden. Daarom vinden wij dat de elandproef niet mag ontbreken in het rij- en coaching talent van een rijinstructeur. Dus zorg dat je klaar zit voor deze super uitdagende rijvaardigheidsoefening.

Circuitrijden

Met de module circuit rijden willen we rijinstructeurs de vaardigheden voor het anti-slippen of het anti-schrikken nog bewuster maken door ze uit te dagen en de kans geven verder te trainen. Hoewel het soms moeilijk begrepen wordt is de logica t.a.v. de kijk, rem en bochten techniek zoals een autosportcoureur hanteert ook onmisbaar voor een rijinstructeur, natuurlijk met enkele specifieke aanpassingen. Nee het wordt beslist geen racecursus maar, er zijn gewoon raakvlakken die ook thuishoren in het bewustzijn of rijvaardigheid van een professioneel rijinstructeur. Meld je daarom ook aan voor de module circuit rijden en upgrade jouw bijscholing tot een verhoogde rijvaardigheidstraining inclusief circuitrijden op het uitdagende rijvaardigheidscircuit van Raceway Venray.

Deze bijscholing boeken?

Vul ons online vragenformulier in, en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Bijscholing boeken