BIJZONDEREVERRICHTINGEN

RBWE 2: Parkeren en manoeuvreren

Veel mensen raken ongeduldig van lesauto’s in het verkeer. Dat maakt het voor de startende bestuurder en de instructeur soms lastig om de bijzondere verrichtingen goed te oefenen. Hier kunnen cursisten ongedwongen hun parkeer- en manoeuvreer talenten ontwikkelen. Andere weggebruikers zullen straks jaloers toekijken als jij je auto parkeert.

Tijdens deze tweede cursusdag wordt het Paddock van het Circuit omgebouwd tot een 30 km per uur zonegebied voorzien van allerlei plekken waar de parkeer en manoeuvreer oefeningen uitgebreid getraind kunnen worden.

Reserveer nu
achteruit rijden

Achteruitrijden

Het CBR verwacht dat je minstens 20 meter in een rechte lijn achteruit kunt rijden. Wij maken er ruim 200 meter van en vol met uitdagende hindernissen. Ook de bocht achteruit wordt hieraan toegevoegd en wordt getraind met verschillende voertuigen.

De hellingproef

Veel beginnende bestuurders en veel ervaren bestuurders zien erg op tegen de hellingproef. Dat overkomt onze cursisten nauwelijks gezien onze helling testbaan maar liefst 18% steil is. Hierna zal de opdracht ‘hellinkje trekken’ geen echte uitdaging meer voor je zijn. En om het nóg uitdagender te maken gaan we ook omkeren op de helling.

Bijzondere verrichtingen
achteruit inparkeren

Achteruit in een vak parkeren

In de verhoogde rijvaardigheid wordt deze methode ook wel het operationeel parkeren genoemd. Met de voorkant naar de weg gericht zodat je met een beter overzicht veilig kunt wegrijden. Deze manier van inparkeren is simpelweg het minst schade gevoelig en het vereist een bepaalde handigheid die perfect geoefend kan worden in onze circuit parkeervakken. Er is ook nog een andere manier van achteruit in een vak parkeren. Helaas met een veel hogere schadekans maar, het is toch fijn om ze beide te kennen.

Vooruit in een vak parkeren

Veel bestuurders vinden dit de makkelijkste manier van parkeren. Bij aankomst vooruit je auto erin zetten is inderdaad best makkelijk (of beter gezegd, gemakzuchtig). Je moet tenslotte weer een keer wegrijden uit dat vak en dan komt toch écht het lastige achteruit de weg oprijden zonder een goed overzicht. Het achteruit de weg oprijden staat dan ook hoog in het lijstje van de meest voorkomende parkeer- en manoeuvreerschades.

Vooruit inparkeren

Achteruit fileparkeren

Langs de rijbaan parkeren tussen een rij geparkeerde voertuigen is ook zo’n bijzondere verrichting die veel bestuurders als lastig ervaren. Begrijpelijk want de specifieke in- en terugstuur momenten zijn vaak anders dan met de lesauto. Wij leren je daarom een universele handigheid en we geven je veel herhalingsplekken.

Vooruit fileparkeren

Het voorwaarts langs de stoeprand fileparkeren is ook zo’n schadegevoelige manier van inparkeren. De banden, velgen, bumper worden vaak geraakt bij het vooruit fileparkeren. Daarom oefenen wij het voorwaarts inparkeren langs speciale stoepranden die geen schade aan het voertuig veroorzaken.

achteruit rijden

Keren d.m.v. steken

Sinds enige tijd is het omkeren door middel van drie keer steken weer terug in het praktijkexamen. Enerzijds jammer want, het is de langstdurende en meest schadegevoelige manier van omkeren die er is. Toch vereist deze manier van omkeren een goede beheersing van de auto en dat maakt deze oefening onmisbaar binnen ons programma.

Eenvoudige kruispunten

Ook het naderen, oversteken, afslaan en omkeren op een kruispunt wordt opnieuw herhaald op een speciaal hiervoor ingericht kruispunten parcours. Je oefent de meest wenselijke volgordes van kijken, het bewust de zijstraten afscannen, het oversteken en het na-controleren. In een zeer korte tijd ontwikkel je eenvoudig de juiste volgordes die op de weg niet anders zullen zijn. Deze basis vaardigheden maakt het lesgeven op de weg een stuk veiliger en leuker voor jou en je toekomstige instructeur.

Wat denk je ervan, met deze cursus bijzondere verrichtingen stap jij toch zelfverzekerder in bij een rijschool naar keuze. Hierna hoef je alleen nog maar te focussen op het verkeer en de wijze woorden van je verkeersdocent.

Bekijk de derde cursusdag
Startcursus autorijden

Start jouw rijbewijs avontuur op het circuit!

Wil je meer info over Rijbewijs Experience, of wil je weten of jouw rijschool ook deelneemt? Neem dan contact met ons op.

Contact opnemen